A BBC és a palesztin propaganda

BBC propaganda újságíró

Én mindig azt hittem, hogy az egyik legmegbízhatóbb angol-nyelvű hírforrás az a BBC. Még most is rátévedek néha és elszörnyedve látom a weblapjukon megjelenő híreket.

Persze ezzel nem vagyok egyedül 2018-és 2022 között 20%-ponttal esett a britek bizalama a BBC-ben 75%-ról 55%-ra.

Három példa

Itt van három kiragadott és különösen aggasztó eset, az utóbbi három hónapból. Ez a három példa azt mutatja, hogy a Hamasz propaganda, hogy megy át a BBC-n minden komolyabb ellenőrzés nélkül.

1 A BBC azt hiszem nem is kért bocsánatot azért hogy a Hamaszra támaszkodva és minden ellenőrzés nélkül azt állította, hogy Izrael lebombázott egy kórházat és 500 halott van. Ahogy aztán órákkal később kiderült nem Izrael lőtte a rakétát és messze nem volt 500 halott.

Még napokkal később is azt próbálták bizonygatni, hogy nem lehetnek biztosak abban amit Izrael állít.

2 A BBC bocsánatot kér hogy tévesen azt jelentette, hogy az Izraeli katonák az egészségügyi dolgozókat és az arabul beszélőket támadják amikor az eredeti hír az volt, hogy az izraeli katonák egészségügyi dolgozókkal és arabul beszélő katonákkal mentek be a kórházakba, hogy ott azok segíteni tudjanak. Erről egyébként itt írtam angolul.

3 A BBC bocsánatot kér amiért ellenőrzés nélkül továbbadta azt a Hamasz állítást, miszerint az Izraeliek bírósági eljárás nélkül kivégeznek palesztinokat Gázában.

Mi lehetséges?

Ebből a háromból az az egy még megtörténhetett volna, hogy az Izraeli hadsereg véletlenül egy kórházat talált el de a cikk úgy volt megírva mintha Izrael szándékosan bombázta volna a kórházat. Mint kiderült nem is Izrael volt a hibás. Az viszont teljesen elfogadhatatlan, hogy a BBC munkatársai úgy gondolták ezek lehetséges hírek. Egy-egy ilyen hír nyilván több ember kezén megy keresztül mire bemondják. Az egész gárdából egyik sem gondolta úgy, hogy itt valami nem stimmel.

Magyarul, már annyira átitatta az Izrael elleni gyűlölet a BBC-t, hogy ez a két utóbbi hír is átmehetett rajta. Sőt, miután kiderül, hogy mekkora bődületes hazugságot adtak le megelégedtek egy bocsánatkéréssel és azok, akik ezt elkövették tudtommal semmilyen büntetésben nem részesültek. Ebből én csak arra tudok következtetni, hogy akiknek meg kellett volna büntetni őket azok is el tudják képzelni, hogy ezek a hírek akár igazak is lehetnek.