A nemzetközi címlapok két hét után

sajtó Hamasz palesztinok menekültek CNN BBC áldozatok

Ahogy nézegetem a CNN meg BBC honlapját úgy tűnik már el is felejtették, hogy mi volt két hete. Hogy kezdődött ez a háború.

A palesztinok helyzetéről írnak. Hogy hány palesztin halt meg. Mintha ez egy játék lenne. Mintha az hogy a palesztinok több halottat jelentenek az valahogy az ő oldalukra állítja az erkölcsöt. Arról írnak, hogy hány palesztinnak kellett elmenekülnie. Meg arról írnak, hogy a Hamasz milyen jó, hogy elengedett két túszt.

Hiába volt a nagy újságírói melléfogás a Al Ahli Arab kórházzal kapcsolatban. Az újságok továbbra is úgy írnak, mintha a Hamasz által kiadott információt és adatokat akármilyen szinten el lehetne fogadni.

Arról valahogy már nem írnak, hogy még mindig 200, többségében izraeli túszt tartanak fogságban Gázában köztük nőket, gyerekeket, nagymamákat és persze férfiakat.

Azt talán nem is említették hogy Izraelben kb 300,000 embernek kellett elmenekülnie a Gáza körüli településekről, sőt az északi határon a Libanontól nem messze lévő településekről is mert ott is lövik Izraelt.

Arról írnak, hogy Gázában él több mint 2,000,000 ember akit "Izrael bombáz". Annak ellenére, hogy Izrael a Hamasz által használt épületeket lövi. Arról már nem nagyon esik szó, hogy Tel Avivban és a környékén több mint 2,000,000 ember él és rájuk meg a Hamasz lő azzal a céllal, hogy civileket találjon el.

Már azt is elfelejtették, hogy két héttel ezelőtt a Hamasz emberei 1400 Izraelit brutálisan lemészároltak. Úgy hogy a mai napig sem sikerült minden áldozatot azonosítani. Sőt azt mondják, hogy a tetemek egy része olyan állapotban volt, hogy valószínűleg soha nem fogják tudni azonosítani őket mert nem tudnak DNS-t venni tőlük.

Persze, az ártatlan palesztin civilek nyilván nagyon szerencsétlenek ebben a helyzetben, de próbálom azt elképzelni, hogy a második világháborúban mennyit aggódtak az angolok meg az amerikaiak az ártatlan német áldozatok miatt? Nem hiszem hogy az újságok címlapjai olyan történetekkel voltak tele amik az ártatlan német áldozatokról szóltak.

Vagy most. Ha Ukránoknak sikerül komolyabban behatolni Oroszországba. Hány hír lesz az ártatlan orosz áldozatokról?

Hiába az Internet és hiába a közösségi hálók óriási a hatása, az újságoknak és más híforrásoknak is nagyon nagy a hatásuk. Nekik felelősségük is van, hogy ne keltsenek további Izrael- illetve zsidó-ellenes érzéseket.