A civil áldozatok aránya

civil áldozatok háború NATO USA ENSZ Irak

Minden ártatlan civilért kár, de sajnos tudjuk, hogy egy háborúban gyarokralitag elekerülhetetlen hogy civilek is meghaljanak. Különösen igaz ez akkor, ha - mint a Hamasz teszi- a civil lakosságot védőpajzsként használja.

Azt hiszem arra is érdemes emlékezni, hogy ezt a háborút sem Izrael kezdte.

Aztán mint írtam, az is vita tárgya lehet, hogy ki a civil és ki az ártatlan? Csak azért mert valaki civil ruhát hord még nem jelenti azt hogy civil, hiszen ezer olyan filmet láthatunk amiben civil ruhások lőnek rakétákat vagy RPG-t Izraeliekre. Az is képezheti vita tárgyát hogy ki az ártatlan? Például az aki a rakétát cipeli az ártatlan csak azért mert nem ő sütötte el? A nemzetközi törvény azt is harcosnak tarja. Sőt azt is aki a hírszerzésben dolgozik és nem nyúl se rakétához se más fegyverhez.

Tudjuk hogy minden háborúban halnak meg civilek is. Sőt az ENSZ szerint átlagosan az áldozatok 90% civil. Azaz 1:9 az arány.

Koszovó

NATO Koszovóban 1:4 arányt produkált.. Habár abban a cikkben a számok 1:1 és 1:10 között mozognak.

Ebből is lehet látni, hogy mennyire nehéz ezeket az adatokat pontosan tudni.

Iraki háború

Bár nagyon nehéz megérteni, hogy mik is az igazi számok de ha jól értem az Iraki háborúban 1:2 volt az arány.

A gázai háború

A Hamasz jelentései szerint 26,000 a halottak száma. Azt nem tudjuk, hogy ebbe beleszámolják-e azt az 500-at aki az állitásuk szerint a kórházban halt meg. Arra gondolok amikor aztán kiderült, hogy az áldozatok száma 50 alatt volt és a rakétát nem is Izrael lőtte, hanem a palesztinok lőtték Izraelre csak nem ért célba. Nem tudjuk, hogy a halottak között mennyi az akit a palesztinok saját maguk öltek meg akár véletlenül akár mert el akart menekülni a harctérről.

Tehát nem tudjuk, hogy tényleg olyan magas-e a halottak száma és nem tudjuk hogy abból hányat öltek meg maguk a palesztinok. A Hamasz jelentése arról sem tesz említést, hogy ezek közül mennyi volt a harcosuk.

Egy pár nappal ezelőtti cikkben ami a Times of Israel-ben jelent meg a halottak száma akkor 23,000 volt és ezek közül 9000 volt a terrorista.

Ha valaki elhiszi a diktatórikus Hamasz által közölt számokat, akkor remélem, hogy elfogadja a demokratikus Izrael által közzé adott számokat is.

Ezek szerint pár nappal ezelőtt 9000:14,000 volt az arány. Azaz 1:1.5.

Mit kell Izraelnek tennie

Sokan arról beszélnek, hogy Izraelnek jobban kéne védenie a civileket, de ezekből a számokból az derül ki, hogy Izrael jobban védi a civileket mint bárki más tette eddig. Beleértve az USA és a NATO haderejét.

Azokat pedig sokkal kevesebb kritika érte.

Szerinted miért van ez?