A folyótól a tengerig

szlogen folyó tenger palesztinok Arab országok Hamasz

Az egyik legismertebb palesztinok által használt szlogen "From the river to the sea Palestine will be free", magyarul: "A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz".

Csak hogy tisztán lássunk. a folyó a Jordán folyót jelenti a tenger pedig a Földközi tengert. Aki megnézi a térképet az láthatja, hogy ez a terület magába foglalja Ciszjordániát, Gázát és az egész területet ami 1967 előtt is Izrael volt.

Ez a szlogen nem arról szól hogy a palesztinoknak legyen egy saját országuk Izrael mellett, hanem arról, hogy Izrael megszűnjön létezni és az egész területen egy palesztin ország legyen.

Mikor azt kérdezik a mérsékelt palesztinoktól, hogy mi lesz a zsidókkal akik itt élnek akkor vagy vállvonogatás a válasz, vagy az hogy itt maradhatnak másodrendű állampolgárként, vagy az hogy menjenek vissza oda ahonnan jöttek. Ez utóbbi alatt azt értik, hogy menjenek vissza Lengyelországba meg Ukrajnába Ez azért is nevetséges mert az ország kb. fele Arab országokból menekült Izraelbe miután az ötvenes években elkergették őket.

A Hamasz, amelyik sokkal radikálisabb, ezeknél egyszerűbb megoldást kínál. Ők inkább megölnék a zsidókat.

Szóval amikor valaki Londonban, Párizsban, New Yorkban, vagy Budapesten egy a palesztinokat támogató tüntetésre megy ahol aztán ezt a szlogent kiabálják, az hiába próbálja magát humanistának meg jólelkű embernek beállítani. Az jó esetben a zsidó állam megszűnését és a zsidók másodrendű állampolgárként való kezelését támogatja, rossz esetben pedig a Hamasz mögé áll.

Akkor hogy lehet a palesztinokat támogatni?

Kérdezik egyesek.

Egyszerű, menjen el egy tüntetésre és követelje hogy a Hamaszt semmisítsék meg. Használja ezt a szlogent:

"Szabadítsuk meg Palesztinát a Hamasztól"

esetleg:

"Le a Hamasszal!"