Hogyan harcoljunk az antiszemitizmus ellen?

antiszemitizmus Izrael arab iszlam

A 80-as évek közepén, gimnazista koromban kezdtem érdeklődni a zsidóságom iránt. Ennek az érdeklődésnek egy része az akkori egyetlen zsidó gimnázium, az Anna Frank gimnázium leánydiákjai felé irányult.

Gondolom az antiszemitizmus végig ott lappangott a felszín alatt, de a Kádár rendszer alatt nem volt "szalonképes" ezért nem volt sok publikus megnyilvánulása.

Izrael ekkor még nem érdekelt és azon se gondolkoztam el, hogy Magyarország, mint a többi szocialista ország, miért van jóban az arab országokkal és miért nincs diplomáciai kapcsolat Izraellel

Aztán a 80-as évek vége felé, az egyetemi éveim alatt figyeltem fel egy-két antiszemita megnyilvánulásra. Magyarországon éppen akkor kezdett ébredezni az antiszemitizmus. Ez kezdett aggasztani.

Amikor 1989-ben kijöttem Izraelbe az egyik célom az volt, hogy megértsem miképp lehet küzdeni az antiszemitizmus ellen. Naivan azt hittem, hogy az Izraeliek majd ezt tudni fogják. Hamar ráébredtem, hogy az Izraelieknek ez egyetlen válasza a magyarországi, az európai, vagy az amerikai antiszemitizmus ellen az hogy a zsidók költözzenek Izraelbe.

Nem voltam megelégedve ezzel a válasszal, de ahogy az évek teltek, miután itt, Izraelben éltem, személyesen nem nagyon találkoztam antiszemitizmussal. Ezért ezt a kérdést se firtattam tovább. Hallottam Magyarországról antiszemita megnyilvánulásokról, de nem nagyon foglalkoztam vele. El voltam foglalva a tanulással, munkával. Aztán megházasodtam. Jöttek a gyerekek.

Aztán pár évvel ezelőtt valahogy megint érdekelni kezdett a téma és döbbenten tapasztaltam, hogy milyen erős az antiszemitizmus az USA-ban, Angliában és Európában máshol is. Az is kiderült, hogy ez egy másfajta antiszemitizmus mint amit én ismertem Magyarországról.

Sok kapcsolat van, sok hasonló motívum, de mégis más.

Ez egy arab és muzulmán antiszemitizmus amihez a nyugati országok szélsőbaloldala is kapcsolódik.

A "megszokott" jobboldali antiszemitizmus is megmaradt, de most van egy új is.

Az egyik reményem ezzel a bloggal, hogy segítek a magyarul beszélő zsidóknak és nem zsidóknak megérteni, hogy miről is van szó. Messze nem vagyok szakember ezért mások írásaira is támaszkodom, de remélem hogy az ezek a lapok segítenek tisztábban látni. Talán még abban is segíthetnek ezek a lapok, hogy kitaláljuk mit lehet tenni egy szebb jövő érdekében.