Jahannam

London pokol Gyehenna völgye Filmmúzeum

Jahannam

Ahogy olvastam ez a kép Londonban készült valamikor Január végén vagy Február elején. A zászlókból ítélve ez egy úgynevezett pro-palesztin tüntetés.

A felirat:

"The only place you're indigenous to is Jahannam".

"Az egyetlen hely ahol bennszülöttek vagytok az Jahannam".

Elég nyilvánvaló, hogy a zsidókról beszél, bár lehet hogy ha megkérdezik akkor azt mondja ő csak a Cionistákra gondol, esetleg csak az Izraeliekre.

Na de mit jelent a Jahannam? A Wikipédia szerint Jahannam az Iszlámban ez az a hely ahova a hitetlenek és a rosszat tevők kerülnek a haláluk után. Azaz a pokol. Héberül ezt Gehenom-nak mondják magyarul pedig ez a Gyehenna vagy a Gyehenna völgye.

Nagyon kedvesek ezek a "békés" tüntetők.

Na de hol van ez a Gyehenna völgye?

Amennyire lehet ezt tudni, a héber Gehenom szó az ugyancsak héber "Gei Ben Hinom" névből származik ami azt jelenti hogy "Hinom fiának a völgye".

Aki ismeri Izrael földrajzát az tudja, hogy ez Jeruzsálemben az óváros nyugati oldalán a Szultán medencéjéből indul a Holt Tenger felé. 1967-ig ez volt a tűzszüneti vonal Izrael és a Jordán megszállás alatt lévő Ciszjordánia között.

Ma a Szultán medencéjében koncerteket szoktak tartani, a völgy nyugati oldalán pedig a Jeruzsálemi Cinematheque található ami olyan mint a Filmmúzeum volt régen. A teraszon van egy jó, bár kicsit drága étterem ami a Gyehenna völgyére és az Óvárosra néz.

Nagyon szép hely.

A képek forrása: Harry's Place Times of Israel