Jeruzsálem az Iszlám harmadik legszentebb városa

szentség Jeruzsálem Hebron Templom-hegy Siratófal

Amikor Jeruzsálem szóba kerül a Palesztin-Izraeli konfliktussal kapcsolatban gyakran hallok embereket azzal érvelni, hogy Jeruzsálem az a muzulmánok harmadik legszentebb városa. Ezt valahogy érvként hozzák fel, hogy miért kell hogy (kelet) Jeruzsálem, aminek az óváros a részét képezi Palesztin kézre kerüljön.

Ezt különösen azoknál találom furcsának akik nem vallásosak, sőt esetleg vallás ellenesek.

A szentség ugye egy vallási dolog, tehát ha valaki szerint ez az egész vallás dolog hülyeség akkor miért fontos az hogy a muzulmánoknak ez a harmadik legszentebb helyük?

Ha pedig valamiért fontos, hogy a város szent valaki szemében akkor nem gondolják, hogy a zsidó népnek, amelynek egyértelműen Jeruzsálem a legszentebb városa több jogának kéne lennie hozzá?

Ha pedig elvárják, hogy a muzulmán vallást követők élhessenek Jeruzsálemben ami számukra a harmadik legfontosabb hely, és ott aktívan és szabadon gyakorolhassák a vallásukat, akkor nem kéne megadni ugyan ezt a zsidóknak is Hebronban ami a zsidóság számára a második legfontosabb, második legszentebb város? Nem is beszélve a Templom-hegyről ami a zsidóknak legszentebb helye. A híres Siratófal ennek a nyugati fala.