Melyik ember ér többet?

terrorista katona túsz Gilad Shalit Yahya Sinwar

Alapvetően azt hiszem ha valaki azt mondaná hogy az egyik ember többet ér mint a másik akkor azt mindenki elítélné, hogy mer ilyet állítani.

Ennek ellenére az emberek viselkedéséből azt látjuk, hogy mindenkinek van olyan ember aki többet ér mint egy másik.

Például a saját gyereke vagy más családtagja általában sokkal többet ér mindenkinek mint egy vadidegen. Aki meg erre azt mondja, hogy "minden ember egyenlő" az szerintem csak megjátssza magát.

Pár éve meséltem egy magyar ismerősömnek, hogy Izraelben a tiszt/közkatona halálozási arány sokkal magasabb mint más hadseregekben szokott lenni. Ez részben azért van mert a tisztek mennek előre és a tankokban a tisztek kint állnak a toronyban és így sokkal jobban vannak kitéve a veszélynek. (viszont sokkal jobban átlátják a harcmezőt és sokkal hatékonyabbak). Mire ő úgy gondolta, hogy ez milyen hülyeség hiszen a tisztek többet érnek.

Aztán nemrég megint beszélgettünk arról, hogy a diákjaim közül sokan katonák. Ezek mind mester vagy Phd programban vannak a Weizmann Intézetben tehát okos és tanult emberek. Az ismerősöm úgy gondolta, hogy ezek biztos nincsenek a fronton hiszen ezek többet érnek. Ebben is nagyon téved. Azok mennek a frontra akiknek a katonai képzettsége olyan amire szükség van függetlenül attól, hogy egyébként mennyire tanult emberek.

Pár héttel ezelőtt a Hamasz kiengedett néhány túszt cserébe néhány bebörtönzött terroristáért. Pontosabban minden túszért cserébe a Palesztinok 3 terroristát kaptak. Erre egy angol riporter azt kérdezi az izraeli politikustól, hogy az Izraeliek úgy gondolják-e, hogy egy izraeli hárhárom palesztint ér? Tudtommal a palesztinokat nem kérdezte meg, hogy ők úgy gondolják-e, hogy egy izraeli 3-szor többet ér mint egy Palesztin? Pedig engem érdekelt volna, hogy ők mit mondanak erre.

Az újságírónak valahogy sikerült úgy beállítani a kérdést, mintha az elítélendő lenne, hogy Izrael hajlandó akár három terroristát is kiengedni, hogy egy ártatlan Izraelit kiengedjenek.

Persze az egy 1:3 arány semmiség ahhoz képest, hogy 2011-ben Izrael több mint 1000 palesztin terroristát engedett ki, egyetlen katona, az akkor már 5 éve Hamasz fogságban lévő Gilad Shalit-ért cserébe.

E csere szerint mind a Palesztinok mind az Izraeliek úgy gondolták, hogy egy izraeli többet ér nekünk mint 1000 palesztin nekik.

Arról, hogy okos dolog volt-e Izrael részéről az - egy túsz sok terroristáért - csere lehet sokat vitatkozni, de azt tudjuk hogy a 2011-ben kiengedett terroristák között volt például Yahya Sinwar is aki az októberi támadást tervezte és irányította.

Akkor ki ér többet?

Mielőtt bárki nekem esne, hogy én ezt hogy képzelem, meg ebből is az látszik, hogy én gyűlölöm a Palesztinokat, leszögezném, ebben az írásban nem akartam véleményt alkotni, csak be akartam mutatni néhány nézőpontot és néhány tényt.