Mi a megoldás a Palesztin Izraeli kérdésre?

Palesztinok demokrácia menekültek

Az utóbbi hetekben sokan kérdezték tőlem, Gábor, de mi a megoldás a Palesztin-Izraeli kérdésre?

Értem én, hogy az emberek csendet akarnak és azt remélik hogy van megoldás Ez nagyon emberi.

Sajnos már a kérdés is azt mutatja, hogy a helyzet nem világos.

A "probléma" ugyanis nem csak vagy nem feltétlenül a Palesztinok (akik kb 14 millióan vannak a világon) és Izraeliek között van. (kb 7 millió zsidó, 2 millió arab, vagy palesztin.).

Az probléma ott is van, hogy az arabok (kb 400 millió) nagy része nem fogadja el, hogy legyen egy zsidó ország.

A probléma ott is van, hogy a muzulmánok (kb 2.1 milliárd) egy jó része nem fogadja el, hogy legyen egy független zsidó ország.

Területi kérdés

Sokan azt hiszik, hogy ez csak területi kérdés. Ezért most beszéljünk erről.

Ha tényleg csak területi kérdés akkor erre nagy vonalakban három megoldás lehet. Végignézem mind a hármat, bár azt hiszem elég világos, hogy az első kettő nem valódi megoldás.

A terület amiről szó van az a mai Izrael területe, Gáza, és az a terület amit Magyarországon Ciszjordániának hívnak.

A zsidók elmennek innen és az egész a Palesztinoké lesz.

Ez nyilván tetszene a Palesztinok nagy részének, bár nem tudom, hogy mit szólna hozzá az a 2,000,000 arab akik Izraeli állampolgárok. A zsidóknak nyilván nem ez a preferált megoldás. Csak hogy finoman fogalmazzak.

Ebben az esetben megalakulhatna egy független és szabad Palesztin ország.

Jól hangzik, de mit jelent majd ez a függetlenség és ez a szabadság?

Milyen lenne a politikai berendezkedése?

Milyen lenne a gazdasága?

Kis összehasonlítás az egy főre jutó GDP és a Demokrácia index alapján.

Ország egy főre jutó GDP Demokrácia index
Egyiptom 3,770 2.93
Libanon 3,283 3.64
Szíria 925 1.43
Jordánia 4,851 3.17
Palesztina 3,464 3.86
Izrael 53,196 7.93
Magyarország 21,075 6.64

Mi alapján gondolja bárki is, hogy az a Palesztin ország nem a körülötte levő arab és muzulmán országokra fog hasonlítani ahol a nőknek és a kisebbségeknek alig vannak jogaik. Ahol a gazdaság kb ugyan olyan szinten van mint most a Palesztin területek és ahol a demokrácia index még a Palesztinnál is alacsonyabb.

Az is persze kérdés, hogy hova mennének a zsidók? Egy részünk kettős állampolgár. Pl. Nekem, meg a gyerekeimnek van Magyar állampolgárságunk, de a feleségemnek és az ország nagy részének nincs. Az ország nagy része arab vagy muzulmán országokból menekült ide. Oda nem mehetnek.

A palesztinok mennek el innen

Ez is egy "megoldás" lehetne. Mehetnének az arab országokba, hiszen azok nagyon támogatták őket a zsidók (az ő szóhasználatuk) elleni harcban. Állítólag nagyon aggódnak is miattuk.

Mehetnének Skóciába. Épp most hallottam a skót miniszterelnököt, hogy ő szívesen fogadna be Palesztin menekülteket. Kíváncsi vagyok mit fognak a Skótok szólni ha megérkezik néhány tízezer Palesztin menekült. Csak összehasonlítás kedvéért, 2021-ben kétszáz menekült érkezett Skóciába.

A környező országokba nem mehetnek, azok a már most is a területükön élő több millió palesztin menekültnek sem adtak állampolgárságot.

Ezt a "megoldást" nem akarom tovább írni. Úgy mint az előzőt, ezt se gondolom igazán komolyan. Csak a teljesség kedvéért említettem.

Valahogy megosztjuk a területet

Erre már több javaslat volt. Kezdve az 1937-es Peel javaslattal, 1947-es ENSZ javaslaton keresztül, több az amerikaiak segítségével összehozott javaslatig. Az arabok illetve a palesztinok egyiket se fogadták el.

Nem csak hogy nem fogadták el de minden alkalommal vagy terrorba vagy háborúba kezdtek.

Az alapvető ok, hogy ők még mindig abban az álomban élnek, hogy mindjárt sikerül elkergetni a zsidókat és akkor "visszatérhetnek" azokra a helyekre ahonnan 1948-ban a nagyszüleik elmenekültek.

Más szóval, ők úgy gondolják a területi felosztást, hogy övék az egész terület, a zsidók meg menjenek ahova tudnak.

Amíg a Palesztinok nem fogadják el, hogy 1948-49-ben elvesztették a háborút amit ők kezdtek és ennek bizony következményei vannak, amíg nem tekintik Gázát és Ciszjordániát a hazájuknak addig nem fognak semmilyen területi megoldást elfogadni.

Ebben viszont a nyugati világ is hibás.

1949 után elfogadták azt hogy az arab (ma palesztin) menekültek valahogy mások mint az összes többi menekült akik akkor a világ minden részén voltak. Nagyrészt Európában a II világháború nyomán és az Indokínai félszigeten ahol India és Pakisztán felosztása kapcsán lett néhány millió menekült.

Az összes többi menekülttel szemben az itteni araboknak külön ENSZ intézményt alapítottak ami rövid próbálkozás után feladta azt hogy letelepítse a menekülteket. Ezen kívül a palesztin menekültek az egyetlen menekültcsoport ahol a menekült státusz automatikusan öröklődik.

Ha a nyugati világ azt szeretné hogy a palesztinok ne szenvedjenek többet akkor tudtukra kéne adni a szomorú hírt, hogy 1949-ben elvesztették a háborút és el kell fogadniuk hogy bizony nem kergethetik el a zsidókat.