Miért vannak még mindig Palesztin menekültek Gázában?

Gáza menekültek UNRWA

A leggyakrabban emlegetett számok szerint kb 2 millió ember él Gázában és ennek a 70% menekült.

Ezeket az ENSZ UNRWA nevű szervezetén keresztül főleg az EU, az Európai országok és az USA támogatja.

Az utóbbi napokban végre láttam pár olyan politikust aki elkezdte feltenni a kérdést, hogy miért vannak még ma is menekültek ott?

Miért hívják a városaikat még mindig menekülttáboroknak?

A menekültek az 1948-49-es háború eredményeként érkeztek és telepedtek le Gázában.

Annak a háborúnak az eredményeként ami a környező Arab országok és a helyi Arab lakosság (akik ma Palesztinoknak hívják magukat) kezdeményeztek az épp megalakult Izrael ellen.

Ez a háború 1949 március 10-én ért véget. A tűzszüneti vonal az amit "zöld vonalnak" szoktak hívni, mert annak idején zöld tintával húzták meg. Ez sohasem lett igazi határ mert az Arab országok nem voltak hajlandóak békét kötni Izraellel de az ezen belül lévő területet szokta a világ elismerni mint Izrael területét. Ezen a területen kívül volt Ciszjordánia, Jeruzsálem óvárosát is beleértve és Gáza. Az előbbi Jordán megszállás alá került, az utóbbi egyiptomi megszállás alá.

Tehát Gáza 1949-1967 között egyiptomi megszállás alatt volt. Ez alatt az idő alatt nem kaptak se egyiptomi állampolgárságot se nem alapítottak ott egy külön országot.

1967-2005 között izraeli megszállás alatt volt.

2005-től meg teljesen Palesztin kézen van.

Ennek ellenére a mai napig is a lakosság 70% menekültkén van számontartva A világ segélyezi őket az UNRWA-n keresztül és arról álmodnak, hogy majd egyszer "vissza"-költöznek azokra a helyekre ahonnan elmenekültek.

Abban az időben, a második világháború után, több tízmillió menekült volt a világon. Mindenki letelepedett valahol. Az a kb 800,000 zsidó is akiket az Arab országokból űztek el. Csak a Palesztinoknál öröklődik a menekültjog.

Azt hiszem mindenkinek nyilvánvaló, hogy azért tartják őket még a mai napig is menekülttáborokban mert ezzel fenn lehet tartani a feszültséget Izraellel.

Azért kíváncsi vagyok hogy szerinted ezek miért vannak még mindig menekült státuszban?