Mit lehet segíteni?

segítség közösségi hálózat BBC

Kezdjük azzal, hogy ha komoly helyesírási hibát találsz akkor írd meg nekem... Jó tudom, nem erre gondoltál.

Azt hiszem a legnagyobb segítség, ha megpróbálod másokkal is megértetni a helyzetet és ha minél több embernek mutatod hogy támogatod Izrael. Ez azért rendkívül fontos mert habár lehet hogy most még sokan támogatják Izraelt de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez a támogatás nagyon hamar átcsap abba hogy elítélik Izraelt. Ha pedig a világ országaiban a népharag Izrael ellen fordul akkor már a politikusok is óvatosabbak lesznek és kisebb teret engednek annak, hogy Izrael helyreállítsa a biztonságunkat. Ha pedig azt nem érjük el akkor pár év múlva megint lesz ilyen vagy esetleg már most nekünk esnek a farkasok. Abból meg sokkal nagyobb háború is lehet.

A helyzet már most is romlik.

Tegnap láttam egy interjút a BBC-n. Valahogy így szólt a riporter: "szörnyű hogy a terroristák gyerekeket fejeztek le, de mit tesz az Izraeli hadsereg azért hogy ártatlan Palesztinok ne sérüljenek meg..."

Mire hangosan kifakadtam hogy a .... anyád. Hogy tehet egy mondatba ezt a két dolgot? Hogy van az, hogy a zsidó gyerekeket még el se temették ez már az ellenségért aggódik?

Arról még később írok hogy ki is az ellenség, csak hogy gyorsan próbáljak rávilágítani arra amit gondolok: Kíváncsi lennék hogy a BBC a második világháborúban firtatta-e az angol katonai vezetést, hogy mit tesznek azért hogy ártatlan németek ne haljanak meg? Most mennyi szó esik az ártatlan oroszokról? Pedig azok is csak emberek.

Amint a palesztin halottak száma meghaladja az Izraeli halottak számát mindenki azt fogja szajkózni, hogy ez nem proporcionális. Kíváncsi vagyok nekik mi a proporcionális amikor a Hamasz emberei 40 gyereket megöltek és néhánynak a fejét is levágták? Még be se fejeztem ezt az írást és most ezt látom: NATO's Stoltenberg says he expects Israel to respond proportionately to Hamas attack.

Szóval nagyon hamar az lesz hogy a nagy médiák Izrael ellen fordulnak

A közösségi hálózatokon ennél, ha lehet, rosszabb szokott lenni a helyzet. Azt tapasztalatból tudjuk hogy a palesztinok hamisított képeket és filmeket adnak közre. Pl. egy összeroncsolt halott gyerek azzal a felirattal, hogy ezt a gyereket az Izraeliek ölték meg. Ezt 20,000 ember továbbadja és 10 millió megnézi. Hiába derül ki két nap múlva hogy az a kép Szíriából származik vagy esetleg hogy épp egy zsidó gyereket mutat akit a Hamasz gyilkolt meg pár nappal korábban. Ezt az információt már senki sem adja tovább.

Honnan tájékozódj? Kiket érdemes követni?

Két magyar online újságot ismerek:

Angol nyelvű források:

Az egyik legjobb az Yoseph Haddad, egy izraeli arab Názáretből

Engem is lehet követni a LinkedIn-en, a Twitter-en, vagy akár a Facebook-on is. Általában számítástechnikával kapcsolatos dolgokat adok közre, de mostanában elég sok a háborúval kapcsolatos videót és írást küldök tovább.

Mit csinálhatsz?

Egy pár ötlet:

  • Ha a környékeden van egy Izraelt támogató tüntetés menj el arra és hívd el a barátaidat is.

  • Ha használsz közösségi hálózatokat akkor ott kövess olyanokat akik ilyen jellegű anyagot osztanak meg és segíts azzal hogy tovább adod őket. Ez arra is jó hogy te tájékozódj meg hogy mások is megkapják ezt az információt.

  • Beszélj másokkal is erről ahol tudsz. A családtagjaiddal. A barátaiddal és ismerőseidnek. Esetleg a munkahelyeden is.

Kapcsolódó oldalak

Üvölteni szeretnék, de ki hallja?