Nézd meg ezt a videot! Erről mi a véleményed?

YouTube írások propaganda

Tegnap egy ismerősöm átküldött egy videót azzal, hogy nézzem meg és mondjam meg mit szólok hozzá. Ez nem az első ilyen eset de most végre azt hiszem sikerült megfogalmaznom, hogy mi a bajom ezzel.

A problémám az, hogy ezer és ezer ilyen videó és írás készül amikben valaki nagyon kultúráltan és ezért nagyon hihetően elmond egy csomó hazugságot vagy fél igazságot. Sokszor valamilyen összeesküvés elmélet alapjait fekteti le.

Az az elvárás, hogy majd én megnézem és megcáfolom.

Nagyobb vonalakban meg az az elvárás, hogy majd mi (zsidók? izraeliek?) megnézzük és megcáfoljuk az állításokat ezekben a filmekben, írásokban.

Ez remek. Ezt a stratégiát már ismerjük.

Egyrészt ezt nem tudjuk, nem győzzük megtenni hiszen mi izraeliek vagy mi zsidók sokkal kevesebben vagyunk mint az arabok vagy a muzulmánok. (kb 1:200 arány). Ők és az őket támogató antiszemiták sokkal többet tudnak termelni mint mi feldolgozni. Másrészt mi szeretnénk a világot építeni a szerény tudásunkkal és nem állandóan hazugságokat cáfolni.

Az reméljük, vagy legalább is én azt remélem, talán tévesen, hogy egyrészt az intelligens emberek maguktól is rájönnek hogy az Al Jazeera egy propaganda csatorna. Olyan mint sok más nem-nagyon-demokratikus ország sajtója.

Másrészt meg ha az illető még barát is és úgy gondolja hogy cáfolni kell valamit akkor ezt nem tőlünk várja el hanem minket segítve elmagyarázza azoknak a másoknak.

Ha pedig nem tudja ez éppen miért hazugság akkor rendben van megkérdezni, de akkor legyen világos, hogy ehhez kér segítséget.

Jean-Paul Sartre-től van egy idézet (itt angolul) ami kb azt mondja hogy az antiszemita (itt legyen az Izrael ellenes TV csatorna, YouTuber, TikToker) nem azért hazudik mert azt gondolja, hogy az ő hazugsága igaz, hanem mert élvezi nézni ahogy mi zsidók (esetleg Izreliek) próbáljuk bizonygatni, hogy ez egy hazugság.

Azt remélném, hogy ebben az ismerőseim, a barátaim segítenek.