Olyan ez nekünk mint a 9/11?

pogrom Farhud

Ha híreket néztek akkor talán láttátok az összehasonlításokat 9/11-gyel kapcsolatban. Az nem csak az amerikaiakat sokkolta de az emberek többségét a világ minden táján. Ennek gondolom pár oka volt:

  • Látványos volt, a két toronyház szimbolum is volt.
  • Félelmetes, hogy az erős Amerikát így meg lehetett támadni.
  • Az egész szürreális volt.
  • Ez ugyan csak később derül ki de ez volt a legnagyobb számú áldozattal járó terrorcselekmény. 3000 halott.

Nem tudom, hogy az ami nálunk történt mennyire érint másokat a világban ezért megpróbálom leírni hogy minket miért sokkolt:

Izraelben ugyan "csak" 1200 embert öltek meg és nem 3000-et, de az ország méretéhez képest ez olyan mintha 9/11-ben 36,000 ember halt volna meg. Izrael méretéhez képest ez több mint 10-szer nagyobb volt. (USA-ban 280 millióan laktak 2001-ben, Izraelben most kb 9.5 millióan élnek.)

De ez nem egy számverseny.

Nem csak a számok mások:

Itt a gyilkosok szemtől szembe gyilkolták meg az áldozataikat. Volt ahol egész családokat irtottak ki, volt ahol a gyerekeket mészárolták le a szüleik szeme előtt, volt ahol a szülőket a gyerekek szeme előtt. Fiatal nőket megerőszakoltak és egy részüket megölték, egy részüket magukkal vitték Gázába. A túszok között vannak idős emberek is, pl. egy 85 éves néni és gyerekek is. Vannak 5-6 éves gyerekek is, sőt van egy 6 hónapos csecsemő is. Láttunk filmeket hogy eddig mit csináltak velük. Nem merem elképzelni, hogy most mit csinálnak velük.

Ma hallottam, hogy a holttestek egy részét nem lehet felismerni annyira összekaszabolták az arcukat Találtak olyan csecsemőket is akiket lefejeztek.

Sokunkat ez európai pogromokra emlékeztetett meg olyan eseményekre mint a Farhud amikor Irakban mészárolták le a zsidókat. Az gondolom nem annyira köztudott Magyarországon hogy a máshol élő zsidóknak se volt rózsás a helyzetük.

Állítólag videókat is küldözgettek a hálózatban. Én szerencsére ilyeneket nem láttam.