Remény kell az embereknek

menekültek Ciszjordánia Gáza

Egy barátom kérdezte, hogy mi a véleményem erről a cikkről: "Ha a palesztinok reményt látnak, elfordulnak a terroristáktól" – az izraeli történész szerint közeleg a béke.

Azt hiszem az alap probléma ezzel a cikkel is, mint sok más cikkel és elemzéssel, hogy nem veszi figyelembe a palesztinok célját.

Gyakorlatilag minden felmérést amiben megkérdezik a palesztinokat, hogy mit akarnak, nyíltan megmondják, hogy az egész területet akarják. A mai Izraelt beleértve.

Na de nézzük át a cikket.

Az írás címéből nem világos, hogy milyen remény kéne nekik és hogy ki adhatja azt a reményt és persze az se világos.

Mi van amikor Izrael reményt ad a Palesztinoknak?

Elsőre arra gondolhat az ember hogy Izrael feladata lenne, hogy a palesztinoknak reményt adjon. Sokan azzal érvelnek, hogy hiszen Izrael az erősebb, neki kell megoldást találni.

Két ellenpélda.

A kilencvenes években az úgynevezett békefolyamat nagy reménységet adott az Izraelieknek, hogy megegyezünk és vége lesz a Palesztin-Izraeli konfliktusnak. Nyilván a Palesztinok körében is nagy volt a reménység. Aztán Arafat nem fogadta el a békeajánlatot és 2,000-ben belekezdett a 2. Intifádába (fegyveres felkelés) amibe városi buszokat és éttermeket robbantottak fel. Több mint 1,000 izraeli halott volt és ennél sokkal több palesztin halott.

2005-ben Izrael kivonult Gázából. Ez nagy reménységgel töltött el minket, Izraelieket megint. Arra gondoltunk, hogy most a gázai palesztinok megmutathatják nekünk is és az egész világnak, hogy amint vége van a megszállásnak - ugye állandóan a megszállásról beszélnek - ők mintaállamot építenek oda. Erre megválasztották a Hamaszt és elkezdték rakétákkal lőni Izraelt.

Alapvetően ez az egész úgy hangzik, hogy

"Ha Izrael jobban viselkedne akkor már rég béke lenne.". Ez egy régi nóta. Csak nem magyarázza meg, hogy miért nem volt béke 1967 előtt amikor se Gáza se Ciszjordánia még nem volt izraeli megszállás alatt. Azt se magyarázza meg, hogy miért voltak pogromok a zsidók ellen Izrael megalapítása előtt például Hebronban meg Sáfeden.

A koncepció

A cikkben arról a koncepcióról volt szó aminek hatására az izraeli hírszerzés nem tudta előre jelezni, hogy mi készül és ezért lett a Hamasznak ilyen sikeres a terrortámadás.

Az egész koncepció, amiről az első részben volt szó, azt is tartalmazta, hogy ha adunk a Hamasznak pénzt és a Gázaiaknak munkát, akkor lesz reményük és lemondanak a terrorista támadástól

Nem ez történt.

A PLO és a politikai rendezés

Az se igaz, hogy a "PLO politikai rendezésért küzd" Ciszjordániában. Ha ez lenne akkor Abbas már 2008-ban elfogadhatta volna a békeajánlatot.

A céljuk továbbra is, hogy az egész terület az övék legyen.

Ha úgy gondolnák, hogy az ő területük Ciszjordánia és Gáza akkor már nem tartanák menekülttáborokban a népüket Ciszjordániában és Gázában.

A Ciszjordániában és Gázában élő palesztinok nagy százaléka a mai napig is menekültként van számontartva és úgynevezett menekülttáborokban él. Ezek persze ma már jórészt kőházak de a világ továbbra is menekültként tartja őket. Azaz a cél, hogy onnan majd valamikor "visszaköltözhessenek" Izraelbe. Mind a 4-5 millióan.

Ebben a nyugati vezetés is hibás hiszen a fejlett nyugati világ finanszírozza ezeket a menekülteket.

Remény kell az embereknek

Azzal egyetértek, hogy remény kell az embereknek, csak azt hiányolom az írásból, hogy rámutasson, eddig a remény mindig az volt hogy eltörlik Izraelt és az egész terület az övék lesz.

Ahhoz hogy itt béke legyen az kell, hogy a saját vezetőik azt a reményt építsék, hogy ott ahol vannak ott építhetnek egy szebb jövőt.

A nyugati vezetés is segíthetne azzal, hogy nyilvánvalóvá teszi a további finanszírozás feltétele az, hogy az emeberk lemondjanak a menekül státuszokról.