Születésnapi kívánságok 2023

túsz háború béke

Ma van a születésnapom.

A feleségem már napok óta azt kérdezi, hogy mit szeretnék a születésnapomra de semmi nem jutott eszembe. Az Október 7-i brutális támadások óta csak ürességet érzek.

Tudom, hogy az élet folyik tovább. A közösségi hálókon látom, hogy a világ más helyein az emberek továbbra is a tengerben lubickolnak vagy éppen síelnek Ki ki az éghajlat és a vérmérséklete szerint. Tudom, hogy az egésznek csak azért van értelme, hogy boldogok lehessünk. Ennek ellenére a gondolataim főleg az októberi szörnyű események, az elrabolt túszok, és az életüket kockára tevő katonáink körül mozognak. A kisvárosunkban ma is eltemetünk egy katonát aki a lányom iskolájába és az ő évfolyamába járt. Csak 21 éves volt.

Én is, mint Izraelben oly sokan gyakran sírok.

Azt kívánom hogy jöjjenek haza!

Végül is rájöttem, hogy azt szeretném a születésnapomra, hogy az összes túsz akit Október 7-én raboltak el, meg azok is akiket már régebb óta fogságban tartanak legyenek szabadok és épségben jöjjenek haza.

Azt szeretném, hogy már vége legyen ennek a háborúnak, hogy több katona ne haljon meg és hogy a világ megint normálisabb legyen.

Azt szeretném, hogy igazi béke legyen!

Ki teljesítheti a kívánságaimat?

Gondoltam megírom a kívánságaimat de aztán hamar ráébredtem, hogy az olvasóim nem teljesíthetik azokat.

Azt se hiszem hogy, a másik oldalon lehet bárkivel is jóhiszeműen tárgyalni. Nem gondolom, hogy bármilyen szintű jóhiszeműséget lehet feltételezni azoknál akik a "szabadságharcosaikat" (ahogy önmagukat nevezik és ahogy sajnos sokan a nyugati világban is hívják őket) azzal küldték át Izraelbe, hogy itt gyerekeket fejezzenek le és nőket erőszakoljanak meg.

Csak az IDF (Az Izraeli Védelmi Hadsereg) és a többi biztonsági szerveztünk együttműködése szabadíthatja ki a túszokat és csak ők szüntethetik meg a fenyegetéseket a határainkon

Mit tehet ön?

Aztán rájöttem, hogy talán az olvasóim is segíthetnek.

Azt teheti, hogy időt és energiát fektet a probléma alapjainak a megértésébe és aztán segít abban, hogy ezt mások is megértsék. Talán, ha elég sokan megértik a probléma igazi okát, akkor lesz olyan erő a világban ami azt meg is tudja oldani.

Az egész dolog alapja az, hogy elfogadjuk, hogy a zsidó népnek, mint minden más népnek, a magyaroknak, a törököknek, az örményeknek, a kurdoknak, és igen a palesztinoknak is joguk van egy független államhoz.

Ha ezt elfogadjuk akkor láthatjuk, hogy ennek a már több mint 100 éves konfliktusnak az alapproblémája az, hogy az arabok nagy része nem fogadja el, hogy legyen egy független zsidó állam. Bármily kicsi legyen is az.

Ehhez persze nem kell elfogadni azt amit én mondok. Van egy remek könyv The War of Return címmel ami ezt elmagyarázza, bár azt hiszem csak angolul létezik. Ezen kívül van egy videó is amiben Dr. Einat Wilf, a könyv egyik írója röviden összefoglalja a gondolatait. Az is angolul van.

Az tehát a születésnapi kívánságom, hogy ha elég jól tud angolul akkor olvassa el azt a könyvet, vagy nézze meg a videót. Leginkább tegye meg mind a kettőt.

Aztán ha az megvolt akkor írja meg nekem, hogy mit gondolt, és örömmel olvasnám az ötleteit, hogyan fogja továbbadni ezt.

Ha meg az is érdekli amit én írok akkor kövesse továbbra is az írásaimat és iratkozzon fel a hírlevelemre. Szép lassan majd megpróbálok rövid összefoglalókat írni a könyvből meg a videóból is.