Zsidó vallás vagy etnikai csoport?

zsidó vallás etnikum vallási etnikum nemzetség nemzetiség betérés

Általában szeretünk kategóriákban gondolkozni. Az egyszerűbbé teszi az életet. Eszerint vannak vallások, mint például a kereszténység vagy az iszlám és vannak nemztek illetve kisebbségben élő nemzetiségek mint például a magyar, román, cseh, bosnyák stb.

És a zsidó? Az akkor vallás vagy etnikum?

Hiszen ott vannak a Haszidok akikről messze lerí, hogy zsidó a vallásuk, másrészt meg ott van egy csomó ember a világ minden táján aki azt mondja magáról hogy zsidó aztán mégis ateista.

Általában a zsidóknak megvan erre a válaszuk de akik nem zsidók azok sokszor értetlenül állnak a dolog előtt.

Pedig nem bonyolult csak egy kicsit ritka.

A zsidóság az egyszerre etnikum is és vallás is. Angolul egy "ethnoreligious" csoport. Ezzel nincs egyedül, azon a wikipédia lapon van vagy 20, de Magyarországon, és a világ nagyrészében ezek közül talán a zsidók a legismertebb ilyen csoport. Annak ellenére, hogy nem a legnagyobb hiszen ott vannak a szíkek is akik kétszer annyian vannak de a nagy részük Indiában él.

Amiben a zsidóság leginkább eltér a többi hasonló csoporttól az az, hogy a zsidó vallás lett a két nagy monoteikus vallás alapja.

Ki a zsidó?

A zsidó törvények alapján az az ember akinek az édesanyja zsidó volt amikor az illető megszületett az automatikusan a csoport része. Függetlenül attól hogy a vallás törvényeit betartja-e. Még az se szükséges, hogy a nép közös nyelvét beszélje. Tehát a zsidóság anyai ágon öröklődő etnikum.

Ettől függetlenül ha valak aki nem született zsidónak azzá akar válni akkor ezt megteheti. Ez mi magyarul "betérésnek" szoktuk nevezni és nem egy könnyű folyamat. Ahhoz hogy valaki betérjen ismernie kell a zsidóság törvényeit és ezt bizonyítania is kell. A férfiaknak át kell esniük a körülmetélésen is. Így lehet valakiből zsidó. Tehát az aki nem született zsidónak azzá válhat.