Mi proporcionális?

proporcionális válasz megelőzés

Még el se temettük a mészárlás halottait már arról érdeklődnek az újságírók hogy Izrael csapásai amiket Gázára mér proporcionálisok-e?

Mit is jelent ez?

Porporcionális válasz

Az egyik jelentése az lenne, hogy az (izraeli) válasz proprocionális a (Hamasz) támadására.

Ahogy Douglas Murray mondta egy TV riporternek video, ez az egész kérdés egy fura kényszerképzet, ezt a kérdést csak Izraellel kapcsolatban szokták feltenni.

Háborúkban ritkán proporcionális az áldozatok száma, de ha Izrael tényleg proporcionális választ akar adni, akkor az izraelieknek be kéne menni Gázába és pontosan annyi embert kéne megölnie mint amit a Hamasz ölt meg. Annyi nőt kéne megerőszakolni mint amennyit a Hamasz erőszakolt meg. Annyi gyereket kéne lefejezni amennyit a Hamaszosok fejeztek le.

Proporcionalitás egy háborúban az egy vicc.

Porporcionális megelőzés

A másik szokásos mérték a proporcionalitásra, az a fenyegetés mértéke. Minél nagyobb a fenyegetés annál nagyobb az elfogadható megelőzés.

Nem könnyű morális dilemma.

Nyilván ha fenyegetés az, hogy az ellenség 1 embert megöl akkor nem lehet 1,000,000 ártatlan embert megölni a megelőzésért. Az is nyilván igaz, hogy ha azzal fenyegetnek hogy 1,000,000 embert megölnek akkor több ezer ártatlan halálos áldozat is elfogadható a megelőzés kedvéért.

Szóval mi is lesz ha Izrael nem távolítja el a Hamaszt?

Nem csak, hogy folytatódni fognak a korábbi kisebb csatározások de meg van a veszélye annak is, hogy megint sikerül egy ilyen, sokkal nagyobbat összehozniuk. Ezen kívül, a Hamasz nem az egyetlen szervezet ami minket fenyeget és a Hamasz nem csak Gázából fenyeget minket. A szomszédaink, sőt egyes állampolgáraink azt figyelik, hogy mi lesz a válaszunk. Ha gyenge lesz a válaszunk azt hiszik gyengék vagyunk és mint a farkasok a sebzett és gyengének tűnő oroszlánnak mind nekünk esnek. Lásd még amit az 5 frontos háborúról írtam.

A meghirdetett céljuk, hogy a folyótól a tengerig (érts a Jordán folyótól a Földközi tengerig) "felszabadítsák" és megöljék az itt elő zsidókat.

Tudom ezt az olvasóim nagy részének nehéz elképzelni pedig ezt a Palesztinok nem nagyon takargatják.

Izraelben kb. 7 millió zsidó él. A fenyegetés hogy ennek a nagy részét megölik.

Összehasonlítás az ISIS ellen vívott háborúval

Dr. Einat Wilf rövid, de remek írása

2014-ben Obama, az amerikai elnök partnereivel (Kanada, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Belgium) belekezdett az Inherent Resolve hadműveletbe az ISIS ellen ami akkor még nem hajtott végre terrortámadásokat civilek ellen Európában.

Akkor ők olyan szavakat használtak hogy "eltörölni az ISIS-t", meg hogy "barbárok". Senki sem gondolta, pláne nem állította, hogy az amerikaik népirtással fenyegetnek. Mindenki úgy gondolta hogy ez a proporcionális lépés a megelőzésre.

A hadművelet főleg légi csapásokra épült (kb 25,000) és néhány nagy városi csatára, elsősorban Raqqa-ban (Szíria) és Mosul-ban (Irak). A légitámadásokban kb 70-80,000 civil vesztette életét. A földi támadások után a két város nagyjából elpusztult. Az épületek kb. 30%-a maradt fenn.

Mire az ISIS-t sikerült legyőzni a szövetséges országokban is volt néhány az ISIS által elkövetett terrortámadás. Ezeknek Franciaországban néhány 100, USA-ban, Angliában és Belgiumban néhány tucat áldozata volt. Kevesebb mint a fele a Hamasz szombati támadásának. Olyan országokban ahol a népesség kb 50-szer nagyobb mint Izrael lakosainak a száma.

Ennek ellenére az a kérdés fel sem merült hogy jogos volt-e egy olyan támadást intézni ami több tízezer ártatlan ember halálát okozta és több százezernek kellett elmenekülnie otthonából.

Az eredmény pedig, hogy az ISIS fenyegetése a civilizált világra nagyjából elmúlt és nem keletkezett egy új, annál még radikálisabb csoport.

Ezek a számok jó alapot adhatnak bárkinek aki azt szeretné tudni, hogy az izraeli lépések proporcionálisok-e?