5 frontos háború

Hamasz Hezbollah Izraeli arabok Szíria Irán Júdea Szamária Ciszjordánia palesztinok arabok Palesztin Nemzeti Hatóság

Egyelőre a háború az Izrael déli, dél-nyugati részénél a Gáza övezetben lévő Hamasszal van de sokan tartanak attól hogy más helyekről is meg fognak támadni minket.

5 frontról szoktak beszélni, bár elvileg lehet több is.

  • Gázában ott van a Hamasz és az "Iszlamista Dzsihád Mozgalom Palesztinában", meg gondolom még egy-két kisebb terrorszervezet. A pénzük főleg Irántól van, részben Katartól, részben meg abból a pénzből amit a világ vagy az ENSZ-en keresztül vagy direktbe a palesztin menekültek megsegítésére ad. Ezek meg lefölözik.

  • Libanonban elsősorban a Hezbollah van amit Irán finanszíroz de vannak ott Hamasz és más szervezetek is. A Hezbollah egy sokkal jobban kiképzett erő, sokkal komolyabb fegyvereik is vannak mint a Hamasznak.

  • Szíria, illetve az irániak Szíriában. Azt nem valószínűsítik hogy Bashar al-Assad belép a háborúba, de Szíriában vannak még Hezbollah és más Irán által finanszírozott, edzett, és irányított csoportok. Azok most az Izraeli határ felé csoportosulnak.

  • Júdea és Szamária, amit a világ csak West-bank magyarul meg Ciszjordánia szoktak emlegetni. Ott kb 400,000 zsidó él és több millió palesztin Ennek a nagy része elvileg a Palesztin Nemzeti Hatóság Palestinian National Authority fennhatósága alatt áll de sok a Hamasz szimpatizáns is és főleg Jenin városában sok fegyverük is van. Messze nem olyan szervezettek mint a Hamasz Gázában, de a sokkal nagyobb az átjárás köztük és köztünk. Sokkal közelebb is vannak hozzánk. Pl. ahol mi lakunk az kb 200 méterre van az első arab falutól.

  • Az "Izraeli Arabok". Izraelben van kb 2 millió arab akiket vagy Izraeli Araboknak, vagy Palesztin Araboknak szoktak hívni attól függően hogy ki kérdezi, ki válaszol és mikor. Ezek teljes jogú Izraeli állampolgárok, politikusok, bírók, orvosok, stb. de attól tartunk hogy egy részük esetleg fegyvert fog a zsidó szomszédaik ellen. Még akkor is ha ez egy nagyon pici, pár ezer emberből álló mag, ez nagy feszültséget okoz.

Aztán persze ott van még Egyiptom és Jordánia is a határon. Azokkal ugyan már rég óta béke van, de ez nem jelenti azt hogy onnan nem érhet minket támadás.

Kapcsolódó oldalak

Mit tehet Izrael?
Mit akart a Hamasz elérni ezzel a támadással?
Mi proporcionális?
Kinek a hibája?